Kaja Rapińczyk: Suplementacja zimą. O jakie witaminy warto zadbać?

Na skutek ogrzewanych pomieszczeń, wiatru i mrozu, skóra ulega podrażnieniu i nadmiernemu wysuszeniu. Głównie dotyczy to dzieci oraz osób chorujących na choroby skórne takie jak łuszczyca czy atopowe zapalenie skóry – delikatna skóra jest dużo  bardziej wrażliwa na czynniki drażniące.

W tym szczególnym czasie najważniejsze jest dbanie o odbudowę bariery hydrolipidowej skóry. Dotyczy to zarówno skóry twarzy, jak i całego ciała.

O jakie witaminy warto zadbać zimą?

Zimowy czas nie należy do łaskawych dla naszego organizmu. Ta pora roku odbija się też w dużej mierze na wyglądzie – skóra i włosy często stają się przesuszone, paznokcie słabe i łamliwe.

Poza rozsądną i zbilansowaną dietą, warto pomyśleć o prawidłowej suplementacji w tym trudnym czasie.

Witamina D – dlaczego warto ją przyjmować?

Prawidłowe stężenie witaminy D w organiźmie jest warunkiem fizjologicznego działania komórek budujących warstwy skóry. Dzięki niej skóra mniej się przesusza, zdecydowanie lepiej regeneruje i jest w lepszej kondycji. Oprócz tego witamina D normalizuje procesy zachodzące w skórze, hamuje rozwój reakcji alergicznych i uszkodzeń wywołanych stresem oksydacyjnym, redukuje stany zapalne.

Około 90 % Polaków może cierpieć na niedobory witaminy D w okresie jesienno-zimowym, ponieważ jak wiemy witamina D produkowana jest przede wszystkim poprzez promieniowanie słoneczne.

Innymi źródłami witaminy D są także tłuste ryby morskie. W aptekach jest ona dostępna w różnych dawkach. Najlepiej zrobić badania krwi i sprawdzić jej poziom, a następnie skonsultować się z lekarzem, co do szczegółów przyjmowania.

Skutki niedoboru witaminy D:

– obniżona odporność organizmu, a co za tym idzie skłonność do infekcji,

– problemy ze snem, problemy z koncentracją i pamięcią,

– brak sił i uczucie zmęczenia,

– zaburzenia gospodarki węglowodanowo-tłuszczowej,

– problemy autoimmunologiczne, w tym związane z tarczycą,

– zaburzenie procesów wchłaniania wapnia i fosforu, co odbija się na zdrowiu kości,

– zaburzenia w pracy układu nerwowego, co może prowadzić do zaburzeń nastroju i depresji,

– osłabienie kondycji skóry i włosów.

Witamina C

Poza witaminą D, która wpływa na odporność, należy zadbać również o poziom witaminy C. Kwas askorbinowy wspomaga odporność jak i uszczelnia ściany naczyń krwionośnych, jest przeciwutleniaczem i poprawia stan skóry i włosów (bierze udział w produkcji kolagenu). Witamina C ułatwia przyswajanie żelaza oraz przyspiesza gojenie się ran.

Zimą witaminę C możemy znaleźć m.in. w cytrusach, kapuście, papryce, natce pietruszki, brukselce, brokułach i sokach z dzikiej róży i czarnej porzeczki.

Skutki niedoboru witaminy C:

– osłabienie organizmu,

– bóle stawów i mięśni,

– pękanie naczyń krwionośnych,

– zagrożenie szkorbutem i astmą,

– łamliwość kości,

– pogorszenie kondycji skóry.

Kaja Rapińczyk

Witamina E

To jeden z najsilniejszych antyoksydantów w organiźmie. Główne jej zadanie to spowalnianie starzenie się komórek, zmniejszanie ryzyka wystąpienia wielu chorób, w tym chorób serca. Dzięki tej witaminie mamy siłę, piękne włosy (wpływa na lepsze ukrwienie skóry głowy) oraz zdrową skórę (poprawia nawilżenie i elastyczność, przyspiesza regenerację).

Zimą witamina E przyda się szczególnie ze względu na pielęgnację skóry. Suche powietrze, mróz na zewnątrz, ogrzewane pomieszczenia, brak słońca – to zdecydowanie nie są warunki sprzyjające zdrowej skórze.

Witamine E znajdziemy w tłustych rybach oraz produktach roślinnych – pestkach słonecznika, jajach, awokado, mango, brokułach. Zapotrzebowanie na witaminę E może się różnić w zależności od płci, wieku i stanu zdrowia, dlatego jej suplementację jak i każdą inną należy skonsultować z lekarzem.

Objawy niedoboru witaminy E:

– rogowacenie skóry,

– blada cera,

– zmęczenie,

– ból mięśni,

– skłonność do infekcji,

– problemy z zębami

– zaburzenia w funkcjonowaniu układu nerwowego.

Magnez

Ten ważny składnik jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zimą pijemy więcej kawy a co za tym idzie w naszym organiźmie maleje ilość tego pierwiastka. Magnez (wraz z cynkiem) aktywuje ponad 300 enzymów. Bierze udział w procesach hormonalnych, syntezie białka, wpływa na prawidłową pracę układu nerwowego, odgrywa rolę w procesach termoregulacji.

Magnez znajdziemy w  nasionach dyni i słonecznika, otrębach pszennych, kakao, migdałach, płatkach owsianych, orzechach, kaszy gryczanej, warzywach strączkowych, ciemnozielonych warzywach liściastych. Pierwiastek ten jest trudno wchłanialny – dobowo wchłania się zaledwie 30 % tego pierwiastka spożywanego przez człowieka.

Objawy niedoboru magnezu:

– drętwienie kończyn,

– wypadanie włosów,

– łamliwość paznokci,

– zmęczenie i brak energii,

– spadek nastroju, depresja,

– trudności w koncentracji,

– zaburzenia rytmu serca,

– nadciśnienie tętnicze,

– skurcze mięśni.

Cynk

Cynk podobnie jak inne minerały, spełnia w naszym organizmie szereg funkcji. Znajduje się w każdej komórce naszego ciała, zwłaszcza w komórkach oczu, wątroby, mózgu, mięśni i organów rozrodczych. Jest obok żelaza, drugim pod względem ilości pierwiastkiem śladowym (minerałem na który organizm ma zapotrzebowanie w minimalnych dawkach) występującym w ciele człowieka.

Cynk bierze udział w przemianie energii, białek, tłuszczów i węglowodanów. To pierwiastek, który odgrywa ważną rolę we właściwym funkcjonowaniu układu nerwowego. Poza tym wykazuje właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Bierze udział w produkcji hormonów.

Najlepszymi źródłami cynku są pomidory, natka pietruszki, otręby pszenne, warzywa kapustne i strączkowe, kakao, tofu, ryż dziki, sezam, pestki dyni, grzyby, sałaty.

Skutki niedoboru cynku:

– zmniejszenie odporności,

– częstsze infekcje,

– zmęczenie,

– problemy z koncentracją,

– kruchość paznokci,

– wypadanie włosów,

– pogorszenie stanu skóry,

– pogorszenie węchu.

Probiotyki

Probiotyki, nazywane „dobrymi bakteriami”, to preparaty zawierające w swym składzie żywe bakterie lub drożdże, które mają potwierdzone dobroczynne właściwości licznymi badaniami naukowymi oraz w odpowiednich dawkach wywierają korzystny wpływ na organizm. Lekarze szczególnie zalecają przyjmowanie ich podczas i po antybiotykoterapii. Ale nie tylko wtedy warto się nimi zainteresować.

„Dobre” jelitowe bakterie mają pożyteczny wpływ na cały organizm, pomagając choćby w zwalczaniu infekcji. Dlatego warto wprowadzić na co dzień do diety probiotyki – zarówno w diecie, jak i przy pomocy suplementacji.

Badania pokazały, że doustne przyjmowanie probiotyków redukuje poziom cytokin w skórze i obniża poziom systemowych markerów stanu zapalnego i stresu oksydacyjnego. Dodatkowo wszystkie probiotyki występujące w mlecznych produktach wspomagają produkcję ceramidów, dzięki czemu poprawiają kondyncje skóry.

Najlepszym źródłem bakterii probiotycznych, które zawierają w swoim składzie bakterie kwasu mlekowego są produkty mleczne. Do tego typu produktów spożywczych zaliczamy: kefir, kwaśne mleko, maślankę, jogurt.

Zimą powszechne są zakażenia rotawirusami. Probiotyki pomagają ochronić organizm lub złagodzić skutki zakażenia.

mgr Kaja Rapińczyk

0

Udostępnij:

Polecane artykuły

Czasowa głodówka jako sposób na uzdrawianie

Według wielu ekspertów, współczesny model jedzenia zakładający trzy posiłki dziennie i przekąski nie ma podstaw naukowych, ani wynikających z historii naszych przodków – wręcz przeciwnie,

Send Us A Message