Well-being – jak osiągnąć dobrostan w codziennym życiu?

Jak wynika z raportu „Rosnące znaczenie zdrowia a nawyki żywieniowe Polaków. SuperMenu 2021” pandemia negatywnie wpłynęła na naszą codzienność, w tym według 38% badanych na komfort psychiczny. Wprowadzenie obostrzeń, utrudniony kontakt ze znajomymi, zamknięcie obiektów sportowych, a także lęk przed zachorowaniem przyczyniły się do przewlekłego odczuwania stresu i lęku. Aby przywrócić równowagę psychofizyczną i dobre samopoczucie, zaczęliśmy poszukiwać skutecznych rozwiązań pozwalających osiągnąć well-being w codziennym życiu.

W wyniku pandemii Polacy zaczęli odczuwać potrzebę zadbania o swoje zdrowie i jakość życia. I nie chodzi tylko o aspekt materialny, ale przede wszystkim o dobrostan, zarówno w życiu prywatnym, jak i w sferze zawodowej. W ten sposób, trend well-beingu, choć znany jest już od lat, w ostatnim czasie zyskał w Polsce dużą popularność.

– Well-being to więcej niż brak choroby czy nawet dobra kondycja fizyczna. To życiowa równowaga i dobrostan obszarach takich jak: zdrowe odżywianie, aktywność fizyczna i równowaga psychofizyczna. Zwłaszcza ten ostatni aspekt często jest pomijany w rozmowach o well-beingu, a przecież  odczuwanie zadowolenia z życia, skuteczne radzenie sobie ze stresem, czy szerzej – realizowanie własnego potencjału –  to niezwykle ważne aspekty naszego życia, bez których trudno jest osiągnąć poczucie zdrowia w pełnym, holistycznym ujęciu. – podkreśla Anna Lewandowska, sportsmenka, propagatorka zdrowego stylu życia i założycielka SuperMenu by Anna Lewandowska.

Chcąc zadbać o well-being i poprawić swoje samopoczucie warto podejść do tej kwestii w sposób całościowy, skupiając się na właściwej diecie, odpowiedniej ilości ruchu, a także równowadze psychofizycznej i redukcji stresu.

Zdrowe nawyki żywieniowe zamiast podjadania

Jak wynika z raportu „Rosnące znaczenie zdrowia a nawyki żywieniowe Polaków. SuperMenu 2021”  w wyniku pandemii nawyki żywieniowe aż 64% Polaków zmieniły się na gorsze. Negatywny wpływ na samopoczucie i pojawienie się przewlekłego stresu miały m.in. niepokój związany z obawą o bliskich, strach przed utratą pracy, smutek wynikający z braku możliwości spotkań ze znajomymi.  Niespodziewane okoliczności przyczyniły się do częstszego sięgania po niezdrowe przekąski między posiłkami, które spożywa aż 89% Polaków.

– Wiele osób pod wpływem stresu zaczęło spożywać większą ilość jedzenia niż zazwyczaj. Podjadanie jest jednym z najczęściej spotykanych sposobów rozładowania napięcia nerwowego. Chociaż z naszego raportu wynika, że zazwyczaj Polacy sięgają po owoce i warzywa (73%), to duża grupa wybiera niezdrową żywność w postaci słodyczy (53%), chipsów (29%) czy czekolady (21%) – zwraca uwagę mgr Łukasz Sieńczewski, główny konsultant dietetyczny SuperMenu by Anna Lewandowska.

W ostatnim czasie dbanie o zdrowie zyskało dla Polaków na szczególnym znaczeniu. Dlatego chcąc wyrobić w sobie prawidłowe nawyki żywieniowe zaczęli m.in. wykluczać z diety cukier (41% badanych), a także unikać sztucznych barwników i konserwantów (52%), ograniczać spożywanie żywności wysokoprzetworzonej oraz dbać o to, by w diecie pojawiały się ekologiczne produkty (36%).

Codzienna aktywność sposobem na dobry nastrój

Pozytywny wpływ na utrzymanie dobrostanu ma także odpowiednia ilość ruchu w każdej postaci  m.in. spacer po parku, jazda na rowerze czy trening w domu. Jak wynika z raportu „Rosnące znaczenie zdrowia a nawyki żywieniowe Polaków. SuperMenu 2021” 59% Polaków deklaruje, że podejmowało aktywność fizyczną podczas pandemii, z czego najczęściej były to ćwiczenia w domu (59%) oraz bieganie na świeżym powietrzu (32%). Według połowy badanych jest to doskonały sposób na poprawę swojego samopoczucia, a 43% traktuje ruch jako doskonałą formę pozwalającą na odstresowanie się.

– Dbanie o zdrowie i dobrą kondycję naszego organizmu zyskało w ostatnim czasie na szczególnym znaczeniu. Jak pokazał raport „Rosnące znaczenie zdrowia a nawyki żywieniowe Polaków. SuperMenu 2021”  wśród  czynników wpływających na nasz stan ogólny są: jakościowy sen (80% badanych), unikanie stresu (74%), odpowiednia ilość ruchu (74%) i właściwa dieta (63%). Dbanie o równowagę  w tych obszarach, przekłada się na poczucie dobrostanu i motywację do działania nie tylko w życiu codziennym, ale również w pracy – mówi Łukasz Sieńczewski, główny konsultant dietetyczny SuperMenu by Anna Lewandowska.

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) regularna aktywność fizyczna może zapobiegać licznym chorobom serca, cukrzycy typu 2 i nowotworom. Łagodzi również objawy depresji i lęku, a także pozytywnie wpływa na procesy myślenia. W przypadku osób dorosłych zalecane jest 150–300 minut ruchu tygodniowo w przypadku ćwiczeń o umiarkowanej intensywności lub 75–150 minut w przypadku ćwiczeń o dużej intensywności.

Równowaga psychofizyczna podstawą dobrostanu

Według 38% Polaków pandemia negatywnie wpłynęła na ich stan psychiczny, w tym na ogólny nastrój, odczuwanie stresu i jakość snu.  Jak pokazuje raport „Rosnące znaczenie zdrowia a nawyki żywieniowe Polaków. SuperMenu 2021” na zmianę samopoczucia 40% respondentów miały wpływ: ograniczenie możliwości wyjścia z domu i spędzania wolnego czasu, obawa o zdrowie własne i bliskich (37%), a także niepewność związana z przyszłością zawodową (26%).

– Dlatego tak istotne jest, by zadbać o odpowiednią ilość ruchu, wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe i starać się unikać stresu. Dzięki codziennym, małym krokom w dążeniu do równowagi psychofizycznej jesteśmy w stanie osiągnąć well-being, czyli dobrostan, przekładający się na dobre samopoczucie i satysfakcję zarówno z życia prywatnego, jak i zawodowego – podsumowuje Łukasz Sieńczewski, główny konsultant dietetyczny SuperMenu by Anna Lewandowska.

*Dane pochodzą z raportu: „Rosnące znaczenie zdrowia a nawyki żywieniowe Polaków. SuperMenu 2021” stworzonego na podstawie badania przeprowadzonego przez ARC Rynek i Opinia sp. z o.o. w lutym 2021 roku na grupie 1000 Polaków w wieku 20-60 lat. Badanie zostało wykonane metodą CAWI.

1+

Udostępnij:

Polecane artykuły

Send Us A Message