Mateusz Kręcina: Przez żołądek do … łóżka

Obserwacja partnera/partnerki w tak intymnej sytuacji, jak jedzenie powoduje pewną ekscytację  i narastanie pożądania. To, co wydarzy się później,  za kulisami, w domowych pieleszach,  może być właśnie sumą wszystkiego, co wydarzyło się w restauracji – zdradza w poufnej rozmowie Mateusz Kręcina – założyciel Go-wegan, szef kuchni, uczestnik piątej edycji „Top Chef”.

Angelika Łuszcz: Badania pokazują, że jedzenie stanowi antidotum na nasze kłopoty, jest od ręki dostępnym środkiem uspokajającym, podobnie zresztą jak seks.  Jedzenie i seks od zawsze były ze sobą związane i postrzegane są jako największe przyjemności w życiu człowieka. Czy Ty odczuwasz korelację pomiędzy kuchnią, a łóżkiem?

Mateusz Kręcina: Zakładając z góry, że  jedzenie i prokreacja są jednymi z największych priorytetów naszego życia to na pewno korelacja jest potężna. W dzisiejszym świecie pozyskanie jedzenia w sklepach, barach szybkiej obsługi czy w restauracjach jest bardzo proste. Zaspakajanie tak zwanej konieczności jest dużo łatwiejsze niż kiedykolwiek. Nie musimy się zbyt wysilać, jeśli chodzi o najprostsze –  jak  ja to mówię  – zerowanie licznika (czyli zaspokojenie łaknienia). Mimo że proste z reguły gaszenie głodu nie zawsze będzie dla nas odkrywcze i satysfakcjonujące. Energia powinna być większa niż zwykłe,  zerojedynkowe myślenie. Uwielbiam, gdy potrawa  jest wykwintna i daje nam odczucie nowego epizodu w życiu. Otwieramy się na tego typu atrakcje coraz bardziej, budując świadomość odczuwania potrzeb czy to w łóżku czy w kuchni. Świat jedzenia  i smaków jest jak  wieczna przygoda  i tu odważę się powiedzieć, że mocno  połączona z  seksem i bliskością. Gdy jesteśmy  głodni, nie potrafimy podejmować trafnych decyzji. Połączenie tych dwóch czynników może spowodować wytworzenie  endorfin adrenaliny  i podniecenia. Kuchnia  to w czystej postaci seks na talerzu.

Angelika Łuszcz: Jeden  z bohaterów wiersza Eliota obawia się jedzenia brzoskwiń w towarzystwie dam. Spożywanie ich jest dla niego czynnością wstydliwą, ponieważ przywołuje erotyczne skojarzenia. Psychologowie podkreślają, że sposób, w jaki jemy, mówi wiele o naszym temperamencie. Co o tym sądzisz?

Mateusz Kręcina: Ciężko odnieść mi się do wstydliwości kobiet w  trakcie konsumpcji. Ludzie, którzy wybierają restauracje  są bardziej świadomi i chcą mniej lub bardziej przeżyć tak zwany experiance. Do restauracji przychodzimy, by zaspokajać nasze potrzeby na najwyższym poziomie smakowym i ja staram się, by doszło do tak zwanego „gwałtu” na kubkach smakowych. Odczuwanie bliskości podczas jedzenia w odpowiedniej atmosferze  powoduje narastanie  emocji. Obserwacja partnera /partnerki w tak intymnej sytuacji, jak jedzenie powoduje pewną ekscytację  i narastanie pożądania. To, co wydarzy się później,  za kulisami w domowych pieleszach,  może być właśnie sumą wszystkiego, co wydarzyło się w restauracji.

Angelika Łuszcz: Najnowsze badania pokazują, że umiejętność gotowania to kolejny czynnik, który przyciąga kobiety, obok statusu, pensji, osobowości czy wyglądu. Zmienia się zatem stereotypowe postrzeganie mężczyzny, który – jak się okazuje – z bukietem warzyw i tłuczkiem do mięsa –  jest w oczach kobiety równie męski, jak podczas ćwiczeń na siłowni.  Ciekawe, prawda?

Mateusz Kręcina: Rzeczywiście, patrząc jak zawód kucharza/szefa ewoluował w ostatnich latach. Słowo chef używane przez kucharzy nabrało nowego znaczenia. Kucharz jest synonimem dobrobytu i artystycznego podejścia do swojej pracy. Jest często postrzegany jako silna osobowość i nie ukrywam, że każdego dnia zakłada na siebie mundur zwany kitlem i fartuchem. Działania na kuchni wymagają stanowczości i dużego zrozumienia, że jest się specjalistą w swoim fachu. Lata poświęcone pracy na kuchni dają mocne rysy charakteru, co też powoduje bardzo dużą  siłę przyciągania wszystkich food -lovers. Uważam, że kucharze pracujący w restauracji  tworzą pewną symfonię, która idzie z nimi przez życie. Często się śmieję, że wszyscy kucharze idą do nieba,  bo na ziemi, w kuchni, mają piekło. Gdy prowadzę duże pokazy, to zawsze porównuję kuchnię do czystej postaci pożądania i otwarcie podkreślam, że w kuchni jest seks. Każdy produkt na świecie jest inny, wymaga innej atencji i zrozumienia. Wtedy wylewam na niego dużą ilość energii i pasji, by stworzyć to jedno wyjątkowe danie.

Angelika Łuszcz:  Badania pokazują, że mężczyźni mają ok. 60% więcej kubków smakowych niż kobiety. Czy Twoim zdaniem mężczyźni są lepszymi kucharzami…?

Mateusz Kręcina: Oczywiście  w świecie  gastronomii jest to praca, w której pracuje 90% facetów,  znam jednak wiele kobiet, które im dorównują w pracy, a i nieraz przewyższają  w swojej determinacji. To pasja i ciężka praca, pokazuje, gdzie wszyscy się znajdujemy.

Angelika Łuszcz: W kuchni jesteś perfekcjonistą. Czy często dajesz się ponieść fantazji?

Mateusz Kręcina: Kuchnia to jedna, wielka fantazja. Tu żyjesz, tworzysz swój świat, tu spędzasz czas z innymi szefami. Tu wszystko działa inaczej. Perfekcjonistą zostaje się z czasem. To długi, mozolny proces, któremu towarzyszą  wzloty, upadki, płacz, uśmiech i czasami zgrzytanie zębów. Dużo fantazjuję i bardzo często staje w bezruchu, by coś sobie zobrazować.

Angelika Łuszcz: Jaką kolację zaserwować kobiecie, by rozbudzić jej pragnienia? Czyli mówiąc jeszcze inaczej, w jaki sposób podkręcić temperaturę w sypialni za pomocą jedzenia? I nie myślę tu o oklepanych truskawach i szampanie, tylko czymś bardziej wyrazistym…

Mateusz Kręcina: Tutaj z fantazją można iść bardzo daleko. Zakładając jednak, że moja ulubienica  lubi wszystko,  przygotowałbym kilkusetową kolację. Zaczynając od pierwszej przystawki był by to niesamowity dar morza zwany ostrygami z delikatną salsą  z jabłek i miętą oraz świeżą tartą skórką z limonki, a do tego lampka  prosseco. Później zrobiłbym pierożki won-ton z jajkiem przepiórczym, aromatycznym lubczykiem w wywarze z kaczki połączonym z olejem sezamowym. Do dania głównego nie omieszkałbym otworzyć butelki gewurstraminera. Rissotto z grzybami enoki i shimey  z białą truflą  stanowiłoby domknięcie kolacji przed samym deserem. Aromat białych warzyw i anyżu unosiłby się wszędzie. Co do deseru, poszedłbym bardzo mocno w owoce typu mango czy marakuja,  z których zrobiłbym mus, a głównym  nośnikiem  byłby sernik zrobiony na swojskim twarogu, a do tego już czekolada i bita śmietana,  która wyzwoli więcej endorfin.

Angelika Łuszcz: W ostatnim czasie coraz bardziej trendy są kuchenne randki. Para zamiast udać się do restauracji, albo mówiąc potocznie: zjeść na mieście, wybiera wspólne gotowanie…

Mateusz Kręcina: Bardzo się  cieszę, że ludzie wracają do tego typu spędzania czasu, który zbliża bardziej niż cokolwiek innego. Patrząc na możliwość wytworzenia atmosfery w domowych pieleszach jest to opcja bardziej intrygująca niż wyjście gdziekolwiek.

Angelika Łuszcz: W jaki sposób Mateusz Kręcina uwodzi w kuchni?

Mateusz Kręcina: <śmiech> 20 lat pożycia małżeńskiego z kuchnią daje mi inne możliwości. Znajomość produktów i ich obróbka może być całkiem seksi. Każdy produkt to kolor, smak, dźwięk i zapach. Rzucony na patelnię bakłażan czy stek rozmawia z nami, dzieli się dźwiękiem i zapachem. Masło topione na patelni, doprowadzone do lekkiego palenia, ukazuje nam świat z dzieciństwa. Kuchnia to wiedza, smak i taniec. Opowiadanie o jedzeniu jest tak podniecające, jak czarowanie. Nawet najlepszy produkt może być zepsuty, ale gdy dasz mu szacunek, to on odda Ci zadowolenie, euforię i podniecenie. Czyż jedzenie postrzegane, jako potrzeba fizyczna nie może być magią?

Rozmawiała: Angelika Łuszcz

2+

Udostępnij:

Polecane artykuły

Rosh Hanikra – willa marzeń w Izraelu

Widoki na morze z willi położonej na północy Izraela, przy samym wybrzeżu Morza Śródziemnego, są nieodłączną częścią prezentowanego dziś domu i elementem łączącym wnętrze z

Joanna Brodzik: Kręci mnie czynienie dobra

Jestem szczęściarą, bo z moich doświadczeń wynika, że istnieje coś takiego jak solidarność kobiet, wspieranie się. Zawłaszcza w tym trudnym świecie, jakim jest show-biznes. Wiele

Send Us A Message